https://hnk-zajc.hr/predstava/mozart-requiem-2/

 

„Taj dan suza i žalosti“ posljednje su uglazbljene riječi što ih je Mozart upisao stvarajući svoje posljednje remek-djelo… Svečan i transcedentan, Mozartov Requiem skladan je na samrti i ostavljen nedovršen, zbog čega je djelo, osim čudesnom ljepotom, obavijeno često i tajnama i mitovima i raznim tumačenjima. Izvedbom će uoči blagdana Svih svetih ravnati maestro Philipp von Steinaecker koji je upravo Mozartovim Requiemom i debitirao na sceni riječkog kazališta 2017. godine. Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor priprema vam nesvakidašnje iskustvo uz veličanstvenu glazbenu oporuku neponovljivog genija.

Beskrajno talentirano „čudo od djeteta“ završava tužno, ali i na samrtnoj postelji potpuno zadubljen u svoju umjetnost koja i danas ne prestaje oduševljavati. U trideset i petoj godini bolestan, tjelesno premoren i materijalno iscrpljen, stvara čudesni Requiem prema narudžbi grofa Walsegga za njegovu nedavno preminulu suprugu. Nažalost, umire prije nego je djelo dovršio, a prema skicama završava ga njegov učenik Franz Xaver Süssmayr.

Iza sebe Mozart ostavlja golemi opus od 626 djela, od toga 22 opere, 48 simfonija, 48 koncerata, 16 misa, 80 glasovirskih i violinskih sonata, stotinjak manjih orkestralnih djela, među njima 28 gudačkih kvarteta i niz drugih skladbi, među kojima velik broj ulazi u sam vrh svjetske glazbe. Uz djela Haydna i Beethovena, ubrajaju se u vrhunce bečke klasike. U toj istoj 1791. godini napisao je osim Requiema i operu seriu „Titova milost“ za krunidbu češkog kralja Leopolda II., te „Čarobnu frulu“, operu u kojoj će publika u Rijeci uživati u studenom – prvi put ikad.