Predstavljen počasni šef dirigent Opere HNK u Zagrebu te novi članovi ansambla

Zagrebački HNK predstavio je u petak novog šefa dirigenta Opere Piera Giorgija Morandija te nove članove ansambla Opere - sopranistice Dariju Auguštan i Mariju Kuhar Šošu, mezzosopranisticu Emiliju Rukavinu te tenore Domagoja Dorotića i Filipa Filipovića.HNK.jpg

Talijanski maestro Morandi publici je poznat po ravnanju lanjskom izvedbom Verdijeva "Trubadura", a 28. l

Morandi je nekad bio prva oboa milanske Scale te asistent slavnog maestra Riccarda Mutija. Bio je glavni gostujući dirigent budimpeštanske nacionalne opere. Radi kao stalni gost dirigent u svim vodećim opernim kućama u Europi i svijetu - između ostalih, i u Palermu, Trstu, Tokiju, Buenos Airesu, Kraljevskoj opernoj kući u Stockholmu, Théâtre Royal de la Monnaie u Bruxellesu te Metropolitanu.

Intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo kazala je da ta kuća nakon dugo godina ima ovako renomiranog dirigenta koji je pristao biti šef dirigent.

Giorgio Morandi izrazio je veliko zadovoljstvo što je u zagrebačkom HNK te je zaželio da ono postane jedno od najvažnijih kazališta u Europi. "Želim ovom teatru donijeti svoje iskustvo kako bismo zajednički poboljšali atmosferu i rad u ovoj kući. To zahtijeva suradnju cijelog ansambla", rekao je.

Najavio je i da će rezultat njihove suradnje biti suradnja s kazalištima i televizijama u drugim zemljama.

Domagoj Dorotić povratnik je u HNK. Dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta, 25. Muzičkog bijenala Zagreb te nagrade Vladimir Ruždjak.

"Otišao sam prije sedam godina i mislim da sam se vratio u najboljem momentu, s novim vjetrom u leđima s obzirom da su bile teške godine za umjetnost zbog korone", rekao je Dorotić.

Smatra da ne može biti u boljem okruženju i da je ovo najbolji moment za nastavak njegove karijere s obzirom na kvalitetu ansambla, maestra i nove snage koje su došle.

Darija Auguštan dobitnica je prestižne nagrade za najbolju mladu glazbenicu 2021. godine, koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija, te je pobjednica četvrtog međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača "Zinka Milanov" u Rijeci.

Auguštan je kazala da još uvijek nije svjesna da joj se tako velika prilika ponudila i ostvarila. "Zahvalna sam što u svom rodnom gradu biti članica jednog jako bitnog ansambla i veselim se novoj sezoni", dodala je.

Marija Kuhar Šoša solistica je međunarodne karijere, koja je više puta dosad povremeno surađivala s HNK. Osvajala je puno nagrada i u Hrvatskoj i Europi.

Emilia Rukavina osvojila je niz međunarodnih i državnih nagrada, a zadnje drugu nagradu na međunarodnom natjecanju "Zinka Milanov" u Rijeci.

Filip Filipović nastupio je na Dubrovačkim ljetnim igrama kao Alfredo, kojeg će utjeloviti i u zagrebačkoj operi.

https://www.vecernji.hr/kultura/predstavljen-pocasni-sef-dirigent-opere-hnk-u-zagrebu-te-novi-clanovi-ansambla-1625583