U zagrebačkoj Preporodnoj dvorani HAZU održana je svečana dodjela donacija i stipendija Zaklade Adris, a nagrađeni su izvrsni učenici i studenti. Dodijeljena je i potpora projektima iz područja znanja i otkrića, stvaralaštva, ekologije, baštine i dobrote.

Na početku dodjele nastupila je prvakinja zagrebačke opere, sopranistica Marija Kuhar Šoša, a uzvanicima se zatim obratio predsjednik Zaklade Korado Korlević, inače poznati astronom i edukator.

26916817.jpg

26916815.jpg

Obilježen je 16. donacijski ciklus od osnivanja zaklade, a dosad je dodijeljeno gotovo 60 milijuna kuna kako bi se ustrajalo u promicanju vrijednosti znanja, stvaralaštva i solidarnosti u hrvatskom društvu. Od toga je za znanstvene i kulturne projekte u Istri osigurano više od sedam milijuna kuna.

Zaklada Adris je od svojeg utemeljenja 2007. godine, uključujući i ovogodišnji donacijski ciklus, dodijelila gotovo 60 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču inovativnost i razvoj znanja, stvaralaštvo, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Također, dodijeljeno je gotovo 400 stipendija ukupno vrijednih deset milijuna kuna nadarenim učenicima srednjih škola, studentima preddiplomskih i diplomskih studija, polaznicima poslijediplomskih stručnih i znanstvenih usavršavanja te studentima poslijediplomskih doktorskih studija na sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu.

I ovogodišnji donacijski ciklus omogućen je potporom predsjednika Nadzornog odbora Adris grupe, mr. sc. Ante Vlahovića, ujedno utemeljitelja Zaklade, koji je svojevremeno rekao: „Izvorna zamisao projekta Zaklade Adris bila je i ostala promicati kulturu izvrsnosti, znanja i solidarnosti u hrvatskome društvu. Zagovarati učenje, rad i zauzetost za opće dobro, slijediti liniju dijaloga etičkih vrijednosti i postignuća suvremene znanosti te zajedno osvajati prostor nade za nove naraštaje hrvatskih ljudi.“