𝐍𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐞 𝐡𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐨𝐠𝐚 𝐠𝐥𝐮𝐦𝐢𝐬̌𝐭𝐚 - 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐞 𝐢 𝐮𝐦𝐣𝐞𝐭𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐇𝐍𝐊 𝐮 𝐙𝐚𝐠𝐫𝐞𝐛𝐮 𝐝𝐨𝐛𝐢𝐭𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐬𝐮 𝐜̌𝐚𝐤 𝟗 𝐧𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝a

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu održana je svečana dodjela Nagrada hrvatskoga glumišta i to za najbolja umjetnička ostvarenja iz područja dramske, radijske i televizijske umjetnosti, opere te plesne umjetnosti.
Čak devet nagrada osvojio je zagrebački HNK, dvije za najbolje predstave u cjelini te sedam koje su pripale umjetnicima.

Nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini osvojila je predstava 𝐃𝐨𝐧 𝐉𝐮𝐚𝐧 Jean-Baptiste Poquelin Molièrea u režiji Dejana Projkovskog.

Najboljom baletnom predstavom proglašen je 𝐏𝐞𝐞𝐫 𝐆𝐲𝐧𝐭 na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga.

N𝐚𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚 𝐊𝐨𝐬𝐨𝐯𝐚𝐜 najbolja je ženska uloga u baletu, za ulogu Valerije u baletu Spartak na glazbu Arama Hačaturjana u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, te za ulogu Solveig u baletu Peer Gynt na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga

Najbolja muška uloga u baletu pripala je 𝐓𝐚𝐤𝐮𝐲𝐢 𝐒𝐮𝐦𝐢𝐭𝐨𝐦u za ulogu Spartaka u baletu Spartak na glazbu Arama Hačaturjana u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, te za ulogu Peer Gynta u baletu Peer Gynt na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga.

Za najbolju žensku ulogu u opereti ili mjuziklu nagradu je osvojila 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐣𝐚 𝐊𝐮𝐡𝐚𝐫 𝐒̌𝐨𝐬̌𝐚 za ulogu Adele u opereti Šišmiš Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića, a mušku 𝐃𝐨𝐦𝐚𝐠𝐨𝐣 𝐃𝐨𝐫𝐨𝐭𝐢𝐜́ za ulogu Gabriela von Eisensteina u opereti Šišmiš Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u području operete ili mjuzikla nagradu je osvojio 𝐁𝐞𝐧𝐣𝐚𝐦𝐢𝐧 𝐒̌𝐮𝐫𝐚𝐧 za ulogu Franka u opereti Šišmiš Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića.

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je 𝐃𝐮𝐬̌𝐚𝐧 𝐁𝐮𝐜́𝐚𝐧 za ulogu Sganarella u predstavi Don Juan Jean-Baptiste Poquelin Molièrea u režiji Dejana Projkovskog.
Nagradu za najbolju kazališnu kostimografiju 𝐀𝐥𝐚𝐧 𝐇𝐫𝐚𝐧𝐢𝐭𝐞𝐥𝐣 u opereti Šišmiš Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića te pod ravnanjem Srbe Dinića.

 

o_31341213_1280.jpg