U četvrtak, 25. svibnja 2017. u 19,30 sati i subotu 27. svibnja u 18 sati, na repertoaru je opera Gaetana Donizettija Don Pasquale, 25.5. pod ravnanjem Josipa Šege a 27.5. pod ravnanjem Darijana Ivezića, u režiji Dore Ruždjak Podolski, scenografiji Stefana Katunara, kostimografiji  Barbare Bourek, oblikovanju svjetla Elvisa Butkovića, scenskome pokretu Petre Hrašćanec, a zborovođa je Luka Vukšić.
Predstava je nastala u koprodukciji s Operom Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora, a premijerno je izvedena 25. studenoga 2016. na zagrebačkoj pozornici.

Nastupaju: Ozren Bilušić (Don Pasquale), Ljubomir Puškarić (Doktor Malatesta),  Mark Milhofer (Ernesto), Marija Kuhar Šoša (25.5.) i Ivana Lazar (27.5.) (Norina), Antonio Brajković (25.5.) i Robert Palić (27.5.) (Carlino), uz članove baletnog ansambla HNK Tatjanu Andročec, Ilincu Barbu Moga, Barbaru Novković Novak i Danijelu Zobunđiju.

Komična opera Don Pasquale talijanskoga skladatelja Gaetana Donizettija, remek-djelo svojega žanra, nastalo je u posljednjemu razdoblju autorova stvaralačkoga rada i kao sastavni dio repertoara najvećih svjetskih opernih kuća, zadržala se već više od sto sedamdeset godina. Donizetti je svim svojim komičnim operama davao vrlo određene podnaslove, a ovu je označio kao dramma buffo. Odmah na praizvedbi 1843. opera postigla golem uspjeh i ubrzo postala jednom od njegovih najpopularnijih opera.
Tijekom tri čina pratimo zabavnu priču o dvoje zaljubljenih, Ernestu i Norini, u njihovu nastojanju da poremete ženidbene planove starca Pasqualea, koji je poželio Norinu kao svoju nevjestu. Brojna prerušavanja, zamjene identiteta, zabune i obrati, glavne su karakteristike ovoga djela koje se u ludomu ritmu poigrava sa životnim stereotipima, oslanjajući se na likove talijanske commedije dell’arte, pa je lik Pasqualea temeljen na hirovitu Pantaloneu, Ernesto je inačica zaljubljenoga Pierrota, dok je Norina nastavak dovitljive Colombine. No, Donizetti je u svojem naslovnom junaku stvorio nevjerojatno istinit lik daleko kompleksniji od njegova predloška, Pasquale je iskren i patetičan protagonist, čas duhovit, čas starački prgav ili djetinjasto naivan, zanosno galantan ili beznadežno sjetan, ali uvijek, i u najtežim trenucima nepopravljivo optimističan i vrlo životan. Poslije brojnih zapleta i peripetija mladi se par ipak uspijeva vjenčati, a opera završava u vedromu finalu i veselju igre, sa zrncem mudrosti kojom se prašta ismijanomu Pasqualeu zato što se u starosti poželio oženiti mladom djevojkom.

Više na: http://www.hnk.hr/gaetano-donizetti-don-pasquale/