Marija Kuhar Šoša nastupa u riječkoj postavi opere La Boheme 26. 10. 2017.

http://hnk-zajc.hr/predstava/la-boheme/

Libreto prema romanu Prizori iz života boema (Scènes de la vie de bohème) Henrija Murgera: Luigi Illica i Giuseppe Giacosa

I jesen 2017. otvaramo operom u režiji poznatog američkog redatelja Fabrizia Melana. Nakon što je publika plakala zajedno s Wertherom i Charlotte tijekom lanjskih izvedbi „Werthera“ J. Massenetea u režiji Melana, 30 godina od posljednje izvedbe „La bohème” u našem kazalištu, ovaj iskusni i proslavljeni operni redatelj donosi nam već zaboravljene prizore iz života boema. Zadnje svoje „Bohème” Fabrizio Melano radio je za Metropolitan Operu sa zvijezdama poput Renate Scotto i Luciana Pavarottija, a o novoj režiji za HNK Ivana pl. Zajca napisao je: „Ovaj put volio bih se, kao i u Wertheru, koncentrirati na psihologiju i interakciju između likova i teških tema s kojima se susreću: siromaštvo i bolest. Upravo stoga komplicirana scenografija neće biti potrebna, dok kostimi ne moraju biti vremenski određeni – radnja se događa bilo gdje od 1840. do danas.”

Život umjetnika u ovoj operi i naš je život i borba. S pričom koja prati okrutnu realnost i pokušaj ostvarenja četvero mladih umjetnika uz melodramatičnu glazbu skladatelja Giacoma Puccinija, moći će se poistovjetiti ne samo umjetnici već i publika. Nadanja o boljem sutra i svakodnevna bitka s okrutnom stvarnošću, zasigurno su dio i naše aktualnosti, a tragičan kraj glavnih junaka nesumnjivo  će nas ponovno dovesti do suza.

Orkestar i zbor Opere, članovi ansambla Hrvatske drame i Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca te Dječji zbor „Kap”

Svjetska praizvedba: 1. veljače 1896. Teatro Regio, Torino, Italija

Praizvedba u Rijeci: 1898. Teatro Comunale (Općinsko kazalište), 1949. u Narodnom kazalištu