U četvrtak, 7. prosinca 2017. u 19,30 sati izvest će se operna predstava La Bohème Giacoma Puccinija pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji i scenografiji Arnauda Bernarda u HNK Zagreb. 

U ponedjeljak 11. prosinca s početkom u 19 sati izvest će se ista opera u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci pod ravnanjem Matije Fortune u režiji Fabrizija Melana. Marija nastupa u ulozi Musette.

 

Slavno Puccinijevo djelo o pariškim boemima, iako nije doživjelo uspjeh na praizvedbi, svakom je kasnijom izvedbom dočekano s ovacijama, tako da je opera La Bohème postala jedna od najpopularnijih opera u povijesti.

Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života boema Henrija Murgera koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Potresna priča o mladim i siromašnim pariškim umjetnicima te njihovim nesretnim ljubavima osvojila je svjetske operne kuće i poslužila mnogim autorima kao inspiracija za stvaranje novih djela različitih žanrova. Rodolphe i Mimi nositelji su glavnih zbivanja u kojima pratimo sudbinu nekoliko mladića i djevojaka koji usprkos siromaštvu i bijedi ne gube vjeru u ljubav. Tragičan kraj i smrt Mimi samo pojačavaju potresan dojam velike ljubavne priče koja i danas uzbuđuje i stare i nove ljubitelje opere. Puccini je njome osvojio svjetske pozornice pokazavši veliki skladateljski talent, podarivši svima nezaboravne arije i duete koji sublimiraju sve ono najljepše u njegovu opernom stvaralaštvu.