Koncert posvećen dirigentu i skladatelju Sandru Zaninoviću

G. B. PERGOLESI, T. ALBINONI

Solisti
Marija Kuhar Šoša, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

dirigent
ZLATAN SRZIĆ

Crkva Kraljice Sv. Krunice
Zagreb, Kontakova 1
Četvrtak, 26. travnja 2018.
Početak u 20 sati

ULAZ SLOBODAN

PROGRAM

Giovanni Battista Pergolesi
STABAT MATER

1. Stabat mater dolorosa
2. Cujus animam gementem
3. O quam tristis et afflicta
4. Qaue moerebat et dolebat
5. Quis est homo
6. Vidit suum dulcem natum
7. Eja mater fons amoris
8. Fac, ut ardeat cor meum
9. Sancta mater, istud agas
10. Facu ut portem Christi mortem
11. Inflammatus et accensus
12. Quando corpus morietur

Solisti
Marija Kuhar Šoša, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

Tomaso Albinoni
ADAGIO u g molu

ZAGREBAČKI OMLADINSKI KOMORNI ORKESTAR
ZOKOR

Dirigent
ZLATAN SRZIĆ

Sandro Zaninović (1934., Hvar – 2018., Los Angeles)

Hrvatski dirigent i skladatelj, glazbeni promotor i organizato, Sandro (Aleksandar) Zaninović,  rodio se u Velom Grablju na Hvaru 1934. godine. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1961. godine završio je studij dirigiranja kod Igora Gjadrova, a 1967. godine diplomirao kompoziciju kod Stjepana Šuleka. Iste godine otišao je na usavršavanje u Los Angeles gdje je 1972. magistrirao na odjelu za glazbu Kalifornijskog sveučilišta.

Dirigentsku karijeru započeo je u Zagrebu u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba i u Zagrebačkom kazalištu Komedija. 1972. godine osnovao je i do 1976. vodio komorni orkestar u Beverly Hillsu. Od 1976. je dirigent Splitske opere i direktor glazbenog programa Hvarskih ljetnih priredbi. 1986. ponovno se vraća u SAD gdje trajno ostaje živjeti i djelovati. Iste godine utemeljuje i postaje glazbenim direktorom Međunarodnog komornog orkestra u Los Angelesu.

Iako je primarno bio aktivan kao dirigent, Zaninović (u Americi je koristio i pseudonim Mr. Zee) iza sebe ostavlja i razgranati skladateljski opus raspona od simfonijskog i puhačkog orkestra, preko brojnih komornih i vokalnih sastava do glazbe za film i televiziju. Bavio se i glazbenom pedagogijom. Dobitnik je nagrada Henry Mancini i Atwater Kent za skladanje i produkciju glazbe za film i televiziju (Los Angeles, 1971./72). Bio je dugogodišnji,  redovni član Hrvatskog društva skladatelja.

Zagrebački omladinski komorni orkestar – ZOKOR djeluje od 1957. godine, kada je osnovan na poticaj studenata Muzičke akademije u Zagrebu.

Prvi umjetnički voditelj ansambla bio je ugledni profesor i skladatelj, gospodin Rudolf Matz ( 1901 – 1988 ) .

Danas tradiciju ZOKOR-a nastavljaju neprekidno od 1994. godine ponajbolji mladi guslači, učenici srednjih glazbenih škola i studenti Muzičke akademije, muzicirajući pod umjeničkim vodstvom svog stalnog dirigenta, maestra Zlatana Srzića.

Brigu oko orkestra preuzela je Udruga roditelja “Leopold Mozart”, (predsjednica Jelica Kuzmin, prof.) koja, poznavajući problematiku i složenost bavljenja takvim poslom, pomaže skromnim financijskim sredstvima i organizacijskim sposobnostima. Kroz taj zamjetni broj godina ansambl je nanizao mnogo uspješnih i zapaženih koncerata, nagrada i pohvala. Sudjelovao je na uglednim festivalima diljem Europe, od Bayreutha (Wagnerov festival), Brive-a (Orchestrades universelles), Barcelone, St. Gallena do Beča (Jugend und Musik in Wien 2000.) i Budimpešte gdje je pronosio ime Zagreba, dosege naše glazbene pedagogije i kulturne tradicije uopće.

Uz njegovanje guslačke tradicije, uloga orkestra je i  promicanje komornog muziciranja među mladima, njihovo senzibiliziranje za okolinu u kojoj žive, kao i osvješćivanje i njegovanje svoje baštine.