U nastavku glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara Dubrovački simfonijski orkestar i Oratorijski zbor crkve sv. Marka iz Zagreba pod ravnanjem mladog ruskog dirigenta mo. Maxima Emelyanycheva, uz soliste Leona KošavićaIvanu LazarMariju Kuhar Šošu i Krešimira Špicera izvest će Mozartovu Veliku misu u c-molu u srijedu, 25. srpnja s počekom u 21.30 u crkvi Male braće.

Ovoj velebnoj misi, pridjev ‘’velika’’ dodan je tek kasnije nakon nastanka, vjerojatno zbog (za ono vrijeme) neobično ambiciozne orkestracije koja je uključivala viole te čak 12 puhačkih instrumenata, a dijelom i zbog dužine koja ju s 90 minuta čini dva puta dužom od većine drugih skladateljevih misa.


Nakon ovoga, Mozart se nikad nije vratio skladanju ove mise, te je ona tako, kao i u slučaju Requiema, zbog bolesti i prerane smrti ostala zauvijek nedovršena. Usprkos svojoj nedovršenosti, Velika misa u c-molu izuzetna je umjetnička kreacija.Mozart je dovršio tek pojedine dijelove mise: nedostajali su dijelovi Creda i Sanctusa te čitavi Agnus Dei, no pretpostavlja se kako je djelo ipak imalo premijeru 26. listopada 1783. te kako je upravo gospođa Mozart pjevala znamenitu ariju Et incarnatus est.

Partitura razotkriva veličanstvenost i raskošnost koja se vezuje uz tradiciju Salzburga onoga doba, dok se kao glavna stilska uporišta razotkrivaju Bach (u kontrapunktu) i Händl (određene ritmijske figure, tipične za francuski barok). Mozartov genij povezivanja starog i novog te zadivljujuća kompleksnost i maštovitost skladateljskog umijeća, ostaju ono zbog čega je Velika misa u c-molu zaista „velika“.

Izvedbom u crkvi Male braće ravnat će Maxim Emelyanychev, izvanredan predstavnik ruskih dirigenata mlađe generacije. Godine 2013. dodijeljeno mu je najviše rusko kazališno priznanje „Zlatna maska“ za čembalističku izvedbu u produkciji Opernog teatra iz Perma „Figarov pir“ pod ravnanjem Theodora Currentzisa (zabilježene na CD-u u izdanju Sony Classical).

Nakon što je kao dirigent debitirao u dobi od svega dvanaest godina, uslijedili su pozivi za nastup s brojnim uglednim ruskim i inozemnim baroknim i simfonijskim orkestrima.

Danas djeluje kao šef dirigent orkestra Il Pomo d’Oro i Simfonijskog orkestra mladih Nižnji-Novgoroda, a ove je godine bio nominiran za prestižnu nagradu Grammy. Uz Dubrovački simfonijski orkestar koji je nezaobilazan sudionik festivalskog glazbenog programa, a kojemu je ovo prva ovogodišnja izvedba na Igrama, nastupit će i Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu Cantores Sancti Marci.

Zbor je 1988. osnovao Neven Valent, kao nastavak tradicije proslavljenog Oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz 1920. godine, a trenutni dirigent zbora je Jurica Petar Petrač imenovan 2011. godine.

Nedavna postignuća uključuju dvije zlatne medalje na prestižnim Europskim zborskim igrama u Rigi (2017.) te dvije zlatne medalje i posebno priznanje za najuspješniju izvedbu na Natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava u Zagrebu (2016.).

Izvedba velebne Mozartove mise nemoguća je bez vrsnih solista; hrvatskih diva Ivane Lazar i Marije Kuhar Šoša, tenora Krešimira Špicera koji će ovo ljeto na Igrama voditi vokalnu majstorsku radionicu, i mladog baritona Leona Košavića, koji već ostvaruje zavidnu karijeru nastupajući na prestižnim svjetskim pozornicama.

Ulaznice za ovaj izuzetni koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.