Zagreb Classic - koncert pod zvijezdama za sve ljubitelje klasične glazbe

Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s Gradom i partnerima organizira festival Zagreb Classic, open air iskustvo na Trgu kralja Tomislava koji donosi 8 vrhunskih koncerata.

Ljetna sezona u metropoli redovito obilježava niz događanja u kojima svatko može pronaći nešto za sebe. Gurmani mogu birati između brojnih gastro zbivanja, turisti koji uživaju u rock i pop glazbi otkrit će svirke na popularnim urbanim punktovima, a ljubitelji klasike? Oni ove godine, već tradicionalno posjećuju Trg kralja Tomislava, jedan od najljepših zagrebačkih trgova i uživaju u besplatnim koncertima u sklopu Zagreb Classic-a. Zahvaljujući prekrasnoj šetnici, fontani i velikim zelenim površinama, omiljeni zagrebački trg idealna je kulisa za sjajne koncerte. Od 21.6. do 1.7.2023. održava će se 8 besplatnih koncerata pod zvijezdama s početkom u 21 sat. Ono što Zagreb Classic izdvaja od drugih kulturnih događaja jest iskustvo koje vješto spaja klasičnu glazbu, primarno zamišljenu za izvođenje u koncertnim dvoranama i kazalištima, s urbanim elementima gradskih površina namijenjenima za opuštanje i piknik s prostirkom. Zašto kultura ne bi bila dostupna svima? Vođeni tom misijom u TZ Zagreb od 2016. godine kontinuirano organiziraju događaj Zagreb Classic

Osim najavljivanog koncerta „San ljetne noći“ u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a, na Zagreb Classic-u sudjelovat će i Jazz orkestar s dirigentom Mironom Hauserom i koncertom „Let's Swing Again“. Noć mjuzikla Zagrebačkog gradskog kazališta „Komedija“ razveselit će posjetitelje songovima najpopularnijih izvedbi Komedije, poput „Jalta, Jalta“, „Ljepotica i zvijer“, „Mačke“ i „Cabaret“. „Komedija“, poznata kao „zagrebački Broadway“ pokazat će publici najzahtjevniju glazbeno – scensku formu i predstaviti glazbu domaćih i stranih autora. U nedjelju 25. lipnja, Zagrebački solisti, Matej Meštrović na klaviru i Borna Šercar na udaraljkama, izveli su repertoar u rasponu od baroka do suvremenih ostvarenja. Ansambl koji ove godine slavi 70 godina postojanja, na koncertu će posebnu pozornost obratiti na manje poznata djela hrvatskih skladatelja mlađih generacija.

U utorak, 27.6, Tomislavov trg je ispunio zvuk talijanskog virtuoza Marija Stefana Pietrodarchija i sopranistice Caterine Iora, s pratnjom njihova dirigenta i Zagrebačke filharmonije uz koncert naziva „Cine y tango“. Vrijedno je spomenuti kako Mario Stefano Pietrodarchi nastupa s nekima od najprestižnijih glazbenika svijeta. Andrea Bocelli, Anna Netrebko, Erwin Schrott, Riccardo Cocciante i Pino Daniele samo su neka od imena. Srijeda je bila rezervirana za izvedbu baletnog sastava Hrvatskog narodnog kazališta i vrhunskog koreografa Orhana Naharina koji je godinama vodio baletno kazalište Batsheva Dance Company u Tel Avivu. Predstava „Decadance“ kolaž je njegovih koreografija. Dan kasnije, u četvrtak 29. lipnja, održala se izvedba ansambla Cameristi della Scala, koji čine umjetnici slavne milanske operne kuće Teatro alla Scala. Ansambl je osnovan 1982. godine, a do danas je ostvario brojne međunarodne uspjehe. Violončelist ansambla Massimo Polidori oduševo je publiku širokim glazbenim repertoarom koji obuhvaća djela od 18. stoljeća do suvremene glazbe.

Za kraj i zatvaranje festivala Zagreb Classic, kako je spomenula direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, održat će se koncert povodom 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Uz Zagrebačku filharmoniju nastupit će sopranistica Marija Kuhar Šoša, bariton Ljubomir Puškarić te djevojački zbor Zvjezdice, pod ravnanjem dirigenta Paola Spadara Munitta. Važnost Zagrebačke filharmonije kao promotora glazbene umjetnosti diljem Hrvatske potvrđuje tradicija od 150 godina, a povijest slavnog orkestra pisali su prvorazredni šefovi dirigenti: Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej te u posljednjem desetljeću David Danzmayr i novoimenovani Dawid Runtz. Danas se tradicija nastavlja uz nastupe proslavljenih dirigenata te uglednih hrvatskih i svjetskih glazbenika.

Sve informacije o Festivalu mogu se pronaći ovdje.

 

Zagreb_Classic_WEB_1348x674_hr.png