Famozna
DRAMA
Peter Quilter

FAMOZNA

Glumačka družina Histrion

Famozna je glazbena komedija koja se temelji na istinitoj priči o astronomskom uspjehu najgore operne pjevačice na svijetu. Premijerno je izvedena 2005. godine u Repertoarnom kazalištu iz Birminghama, a radnja joj je smještena u New York  četrdesetihih godina. 

 

Famozna

Predstava tematizira život i karijeru Florence Foster Jenkins, entuzijastične sopranistice koja je postala slavna zbog svoje potpune pjevačke nesposobnosti. 

Publika ju je voljela prije svega zbog zabave, a mnoge slavne osobe bile su njezini vjerni obožavatelji. U dobi od 76 godina Florence se napokon ispunio san, te je 25. listopada 1944. nastupila u njujorškom Carnegie Hallu. Ulaznice za njezin koncert bile su tjednima prije rasprodane, a dvije tisuće ljudi ostalo je pred vratima. Mjesec dana nakon koncerta pjevačica je preminula. Ova je bizarna priča ovjekovječena i na filmskom platnu 2016. u režiji Stephena Frearsa s Meryl Streep u ulozi Florence. Dolenčić je Famoznurežirao uz živu klavirsku pratnju mladog pijanista Fabijana Komljenovića koji prati urnebesno „pjevanje“ i maestralnu interpretaciju Anje Šovagović Despot u glavnoj ulozi.